Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

     technite΄s γlikantike΄s usi΄es    
artifical sweeteners

     αρτιφίσιαλ σουίτενερς    

Ερμηνεία:

Υποκατάστατα της ζάχαρης, χωρίς θερμίδες, που μερικές φορές είναι γλυκύτερες της ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο, αλιτάμη, σουκραλόζη, στέβια.

Τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη ή κάνουν δίαιτα ή πάσχουν από διαβήτη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Όμως, πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνήθως αυξάνει το βάρος τους και δυσκολεύονται να βάλουν σε έλεγχο το διαβήτη τους,

Σε άλλες μελέτες περγράφεται ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, όταν διασπάται μετατρέπεται σε μια  ολέθρια τοξίνη που λέγεται DKP. Αποδείχτηκε σε πειραματόζωα η πολυδύναμη καρκινογόνος δράση της ασπαρτάμης σε δόσεις, που είναι ισοδύναμες με τις δόσεις που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος. Σε έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα τρωκτικά βρέθηκε ότι η ασπαρτάμη δεν προκαλεί σημαντικά καρκινογόνα αποτελέσματα

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Morando Soffritti, Fiorella Belpoggi, Davide Degli Esposti, Luca Lambertini, Eva Tibaldi, Anna Rigano. Environ Health Perspect. 2006 March; 114(3): 379–385.

Preservatives and artifical sweeteners. Stavric B, Klassen R. J Assoc Off Anal Chem. 1975 May;58(3):427-32.

Aspartame and Risk of Cancer: A Meta-analytic Review. Mallikarjun S, Sieburth RM. Arch Environ Occup Health. 2015;70(3):133-41. doi: 10.1080/19338244.2013.828674.

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: